boli și dăunători

Boli și dăunători
Bolile și dăunătorii căpșunuluiînapoi
Pătarea purpurie a frunzelor
Denumire științifică Diplocarpon earliana
Raspindire Răspândire: Pătarea purpurie a frunzelor de căpșun, menționată prima dată în America de Nord, în anii 1921 - 1922, de către Stone, este întâlnită în prezent în numeroase țări din Europa și în Australia.
Daune Daune: În condiții de umiditate atmosferică abundentă, plantele sunt foarte puternic atacate, frunzele uscându-se prematur, fapt ce are repercusiuni negative asupra cantității și calității producției.
Biologie Agentul patogen: Miceliul ciupercii se dezvoltă în spațiile intercelulare ale țesuturilor atacate. Pe conidiofori scurți, incolori, se formează în lagăre subcuticulare, conidii incolore, bicelulare, ușor curbate, subțiate la capete, care servesc la diseminarea patogenului în timpul perioadei de vegetație. De la un an la altul se transmite prin miceliul care rezistă peste iarnă în frunzele vii sau prin apoteciile care se diferențiază în frunzele uscate.
Descriere Simptome: Atacul se manifestă din primăvară până toamna, pe toate organele aeriene, fiind observat însă mai frecvent pe frunze sub forma unor pete brune - purpurii, cu contur neregulat, de 1 - 7 mm diametru. Petele sunt dispuse pe întreaga suprafață a foliolelor, izolate sau confluente. În dreptul petelor, pe fața superioară a limbului se observă punctișoare mici, brune, lagărele de conidiofori și conidii. Pe pețioli, pedunculi florali și bractee petele sunt mai alungite.
Combatere Combatere: Măsurile de igienă culturală și tratamentele recomandate pentru combaterea pătării roșii a frunzelor sunt eficace și împotriva acestei boli. De asemenea se indică să se cultive soiuri rezistente la atacul acestui patogen.











HOME | DESPRE NOI | CERCETARE | DEZVOLTARE | VANZARI | SERVICII | CONTACT | HARTĂ SITE
HOME CONTACT HARTA SITE