tehnologii de plantare

Plantarea coacăzului
Epoca de plantare

toamna după căderea frunzelor, în octombrie - noiembrie;
primăvara înainte de pornirea în vegetație, după dezghețul solului.

Terenul folosit la înființarea plantației trebuie să fie fără exces de umiditate, cu sol argilo-lutos, reavăn, cu fertilitate ridicată.

Distante de plantare

Pentru plantațiile comerciale unde lucrările de întreținere se execută mecanizat, distanța între rânduri poate fi de 2,8-3 m, iar între plante pe rând de 1-1,2 m.

Pentru plantațiile cu suprafețe mici, din incinta locuințelor sau instituțiilor, distanțele pot fi de minim 1,2 m între rânduri și 0,8 m între plante pe rând.


Plantarea

Plantarea se face în gropi sau rigole. Gropile se realizează manual, după pichetarea terenului, sau mecanizat, la dimensiunile de 45/45/30 cm. Deschiderea rigolelor se realizează cu un plug special la adâncimea de 32-35 cm. înainte de plantarea materialului săditor se execută o fertilizare la groapă sau pe rigolă folosind 5-6 kg gunoi de grajd bine fermentat, 30-40g superfosfat, 20-25g sulfat de potasiu și 15-20g azotat de amoniu.

Materialul săditor ce urmează a fi plantat se fasonează astfel: se îndepărtează prin tăiere rădăcinile vătămate sau rupte, se scurtează butașul la 3-4 muguri lungime, după care se mocirlește într-un amestec consistent compus din pământ galben, bălegar proaspăt de bovină și apă.

Butașii astfel pregătiți se așează în gropi sau rigole cu rădăcinile răsfirate și cu vârful către pichet. Se adaugă pământ și se tasează bine în jurul plantei, după care se execută o copcă în care se toarnă 5-8 1 de apă. După infiltrarea apei în sol, se execută un mușuroi până la mugurele terminal. Partea care se află deasupra solului și care se mușuroiește, trebuie să aibă 2-3 muguri pe lungimea butașului.

Plantarea pomilor
Plantarea capsunului
Plantarea coacazului
Plantarea zmeurului
Plantarea murului


HOME | DESPRE NOI | CERCETARE | DEZVOLTARE | VANZARI | SERVICII | CONTACT | HARTĂ SITE
HOME CONTACT HARTA SITE